Forester

All-Around Safety Subaru

Kada se u svojem automobilu osjećate sigurno, sve postaje jednostavnije. Iz tog je razloga tvrtki Subaru sigurnost na prvom mjestu te ona neprestano testira, usavršava i unapređuje sigurnosne značajke koje već više od 50 godina razvija i nudi svojim klijentima. Naprednim sustavima kao što su Subaru Global Platform i pogon na sva četiri kotača Symmetrical All-Wheel Drive, Subaru neprestano radi na poboljšanju ukupne sigurnosti kako bi rizik od nezgoda sveo na najmanju moguću razinu.

Adaptive Cruise Control

Sustav EyeSight*1 ne ograničava se samo na održavanje postavljene brzine poput tradicionalnog sustava. Otkrije li prisutnost vozila ispred vas, Adaptive Cruise Control prati razmak između vozila i brzinu vozila ispred i mijenja brzinu vašeg vozila kako bi se zadržao siguran razmak. Sustav upravlja motorom, prijenosom i kočnicama te vašu brzinu prilagođava prometu u širokom rasponu od 0 do 180 km/h. Osmišljen za vožnju po autocesti i cestama namijenjenima isključivo za promet motornih vozila, Adaptive Cruise Control prepoznaje vozilo ispred vas i njegova kočiona svjetla i prilagođava se promjenama gustog prometa na autocesti kako bi osigurao najučinkovitiju potrošnju goriva i udobnost tijekom dugih putovanja.

Lane Sway Adaptive Cruise Control i Departure Warning

Kada automobil počne vrludati po cesti, sustav Lane Sway Warning detektira simptome umora za upravljačem i upozorava vozača zvučnim signalomi treperenjem lampice. Sustav se aktivira samo pri brzinama iznad nekih 60 km/h. Ako pri brzini višoj od 50 km/h automobil počne izlaziti iz svojeg traka, a vozač pritom nije uključio pokazivač smjera, sustav Lane Departure Warning upozorit će ga zvučnim signalom i treperenjem lampice prije nego što automobil skrene s ceste.

Lead Vehicle Start Alert

Kad stojite u koloni i sustav EyeSight*1 prepozna da se promet ponovno pokrenuo, sustav Lead Vehicle Start Alert upozorit će vozača zvučnim signalom i treperenjem lampice.

Lane Keep Assist / Emergency Lane Keep Assist

Ako vozilo pri brzini od približno 65 km/h ili više počne izlaziti iz svojeg traka, a vozač pritom nije uključio pokazivač smjera, sustav Lane Keep Assist djeluje na upravljač kako bi se spriječilo skretanje automobila iz traka, što omogućuje sigurniju vožnju. Nadalje, kada vozite 60 km/h ili više, ako Lane Keep Assist otkrije prisutnost vozila koja se približavaju djelovat će na upravljač neovisno o tome jesu li pokazivači smjera aktivirani.

Pre-Collision Braking System*2

U slučaju skorog sudara s vozilom ili nekom drugom preprekom ispred automobila Pre-collision Braking System upozorava vozača svjetlosnimi zvučnim signalima na upravljačkoj ploči. Ako vozač ne reagira kako bi spriječio sudar, sustav će automatski zakočiti kako bi se smanjio udar ili čak potpuno izbjegao sudar. Pokuša li vozač izbjeći sudar, Pre-Collision Brake Assist može mu pomoći i u tome. Nadalje, kada detektira mogući frontalni sudar, sustav Pre-Collision Steering Assist pomaže vozaču naglo skrenuti kako bi ga izbjegao.

Pre-Collision Throttle Management

Kad vozilo miruje i sustav EyeSight*1 uoči prepreku ispred, a vozilo je u stupnju prijenosa za vožnju unaprijed umjesto unatrag, Pre-Collision Throttle Management šalje brojne zvučne i svjetlosne signale i smanjuje snagu motora kako bi se izbjegao frontalni sudar.

5 zvjezdica na Euro NCAP testiranju

Forester e-BOXER dobio je maksimalnih 5 zvjezdica na testovima sigurnosti organizacije Euro NCAP 2019. godine, uz najviši apsolutni broj bodova u kategoriji zaštite djece u vozilu. Euro NCAP*3 ga je proglasio i najboljim vozilom u klasi za 2019. godinu u kategoriji malih off-road vozila/MPV-a.


Primarna sigurnost

Primarna sigurnost nastaje već u trenutku dizajniranja automobila. Izvanredna vidljivost, optimalan položaj za vožnju i intuitivne komande omogućuju primarnu sigurnost svim putnicima.

Poboljšana vidljivost

Optimalan položaj za vožnju, visina prozora i optimiziran raspored stupova omogućuju izvrsnu vidljivost u svim smjerovima kako bi se smanjili mrtvi kutovi i situacija držala pod kontrolom.

Automatska prednja svjetla

Svjetlosni senzor automatski pali prednja svjetla u suton i u drugim uvjetima smanjene osvijetljenosti. Na taj se način jamče maksimalna vidljivost i sigurnost, čak i ako bi vozač zaboravio upaliti svjetla u večernjim satima ili prilikom ulaska u tunel. Osim što vozaču jamči bolju vidljivost, zahvaljujući ovoj funkciji i sam je automobil vidljiviji drugim vozačima.

Upravljač podesiv po dubini i nagibu

Podesivi upravljač može se nagnuti prema gore ili prema dolje te se pomiče vodoravno kako bi se približio vozaču ili udaljio od njega, što je korisno za izvođenje preciznih manevara i smanjuje rizik od nezgoda.

Automatski senzor za kišu

Senzor otkriva prisutnost kiše na vjetrobranskom staklu i aktivira brisače, podešavajući interval i brzinu na temelju intenziteta kiše. Ta funkcija vozaču pomaže da ostane koncentriran na vožnju u slučaju jake kiše, snijega ili drugih zahtjevnih uvjeta na cesti.

Preventivna sigurnost

Zahvaljujući naprednim sustavima preventivne sigurnosti, poput sustava EyeSight*1, lakše je izbjeći opasnosti i nezgode.

Subaru EyeSight*1 Tehnologija pomoći u vožnji

EyeSight*1, napredni sustav pomoći u vožnji tvrtke Subaru, djeluje kao drugi par očiju na cesti jer upotrebljava dvije kamere u boji koje daju trodimenzionalnu sliku te imaju izvrsnu sposobnost prepoznavanja objekata, slično ljudskom vidu. Otkrije li moguću opasnost, primjerice vozila, motocikle, bicikle i pješake*2, upozorava vozača i po potrebi aktivira kočnice, što omogućuje još sigurniju i mirniju vožnju.

Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD)*4

Sustav SRVD s pomoću senzora montiranih u stražnjim kutovima vozila upozorava vozača na približavanje vozila iza njega kako bi se izbjegli rizici tijekom prestrojavanja. Obavještava vas i o mogućim opasnostima od sudara tijekom vožnje unatrag na cestama s križanjima.

Prilagodljiva prednja svjetla (SRH)

Tijekom vožnje u zavoju smjer snopa svjetlosti iz prednjih svjetala pomiče se ulijevo ili udesno u skladu s pomicanjem upravljača kako bi se postigla veća vidljivost u zavoju, osobito noću.

Reverse Automatic Braking (RAB) *4 *5

Za vrijeme vožnje unatrag ovaj sustav upotrebljava četiri senzora smještena na stražnjem braniku koji detektiraju eventualne prepreke iza vozila. Ako otkrije prisutnost prepreke, sustav zvučnim signalom upozorava vozača i automatski koči kako bi se izbjegao sudar ili šteta smanjila na najmanju moguću razinu.

High Beam Assist (HBA)*4 *5

High Beam Assist poboljšava vidljivost, a time i sigurnost za vrijeme noćne vožnje automatskim uključivanjem i isključivanjem dugih svjetala ovisno o situaciji u prometu i uvjetima vožnje.

Aktivna sigurnost

Zahvaljujući tehnologijama poput pogona Symmetrical All-Wheel Drive i SGP-a, odziv upravljača, kontrola i stabilnost automobila su poboljšani, čime se postižu visoke razine aktivne sigurnosti. Na taj način svi putnici mogu potpuno smireno uživati u putovanju.

Vehicle Dynamics Control System + Active Torque Vectoring

Funkcija Vehicle Dynamics Control System kontrolira raspodjelu okretnog momenta u sustavu AWD, snagu motora i kočnice svakog kotača kako bi automobil ostao u svojoj putanji. Funkcijom Active Torque Vectoring aktiviraju se kočnice i niži se okretni moment dodjeljuje unutarnjim kotačima, a viši vanjskima kako bi se postigla bolja upravljivost i vozaču omogućilo da po potrebi izvede nagli manevar.

Auto Vehicle Hold

Kada je automobil potpuno zaustavljen, funkcija Auto Vehicle Hold zadržava ga u istom položaju čak i kada se otpusti papučica kočnice, čime se smanjuje umor vozača tijekom vožnje.

Brake Override System

Disk kočnice na sva četiri kotača opremljene su stezaljkama od laganog aluminija koje pružaju osjećaj progresivnog i snažnog kočenja. Sustav ABS (Antilock Braking System) obuhvaća EDB (Electronic Brakeforce Distribution) za raspodjelu sile kočenja na prednje i stražnje kotače kada je automobil pun. Levorg je opremljen i sustavima Brake Assist i Brake Override koji omogućuju sigurno i kontrolirano kočenje u izvanrednim situacijama.

Pasivna sigurnost

Pasivna sigurnost osmišljena je radi zaštite putnika u slučaju sudara, i to zahvaljujući funkcijama kao što su zračni jastuci SRS*6 i rasporedu koji u slučaju sudara motoru omogućuje da otklizi ispod poda kabine.

Naslon za glavu na prednjim sjedalima

Nasloni za glavu podesivi po visini i nagibu osmišljeni su tako da odgovaraju putnicima različite tjelesne građe i s različitim potrebama.

Sigurnosni pojasevi s jezičkom za blokadu

Prilikom sudara jezičak za blokadu sprječava pomicanje pojasa i smanjuje udarac u donji dio prsa kako bi se izbjegle eventualne ozljede.

Prstenasti okvir za ojačanje

Prstenasta konstrukcija za ojačanje izrađena je od materijala iznimno visoke otpornosti koji su osmišljeni tako da u slučaju nezgode rasprše silu udara daleko od putnika.

Konfiguracija za zaštitu kabine

Ojačani stupovi i podvozje, zajedno sa SGP-om, omogućuju novom Foresteru raspršivanje energije uzrokovane udarcima radi zaštite svih putnika. Motor i mjenjač osmišljeni su tako da u slučaju frontalnog sudara apsorbiraju udarac i ne ulaze u kabinu.

Zračni jastuci s Dodatnim sustavom za zadržavanje sile (SRS)*6

Zračni jastuci SRS*6 - prednji, bočni, zastorni i za koljena - koji u novom Foresteru dolaze u serijskoj opremi, u slučaju sudara nude maksimalnu zaštitu svim putnicima.

*1 EyeSight je sustav pomoći u vožnji koji ne mora savršeno funkcionirati u svim uvjetima vožnje. Vozač je uvijek odgovoran za sigurnu i opreznu vožnju te poštivanje cestovnih zakona. Učinkovitost sustava ovisi o brojnim čimbenicima poput održavanja vozila, vremenskih prilika i stanja na cesti. Potpune informacije o funkcioniranju i ograničenjima sustava EyeSight*1 potražite u korisničkom priručniku, uključujući informacije navedene u ovoj brošuri.
*2 Pre-Collision Braking System ne mora intervenirati u svakoj situaciji. Ovisno o razlici u brzini u odnosu na objekte, o njihovoj visini i drugim uvjetima, sustav EyeSight*1 možda neće prepoznati potrebne uvjete kako bi radio na optimalan način.
*3 European New Car Assessment Programme: neovisna organizacija koja provodi ispitivanja sigurnosti i simulacije sudara, a podupiru je razne europske vlade, automobilistički klubovi i udruženja potrošača.
*4 Vozač je uvijek odgovoran za sigurnu i opreznu vožnju te poštivanje prometnih pravila. Za sigurnu vožnju nemojte se potpuno osloniti na Advanced Safety Package. Funkcije tog sustava u nekim okolnostima mogu biti ograničene. Potpune informacije o funkcioniranju i ograničenjima sustava potražite u korisničkom priručniku. Dodatne informacije zatražite od svojeg pouzdanog zastupnika za Subaru.
*5 Dostupno u verzijama STYLE i PREMIUM.
*6 Učinkovit ako se koristi zajedno sa sigurnosnim pojasevima.

© SUBARU CORPORATION. Sva prava pridržana. | Subaru Italia S.p.A.
Sjedište; Ala (TN), L.go Negrelli 1, C.A.P. 38061 Temeljni kapital: 2.600.000 €
Upravno sjedište: via Montefeltro 6/A – 20156 Milano
Društvo je podređeno upravljanju i usklađivanju društva Subaru Europe N.V/S.A
P.IVA 01188480220 Dioničko društvo s jednim članom društva.